Физически пози (асани)

Асана е определена от Патанджали като "лесна и удобна поза". Но тъй като в хата йога за практиките на асана се отделя 50% ,а в началото дори 70% от времето на едно заниятие, тук ще се опитаме да навлезем по дълбоко в тази материя.

В йога физическите упражнения - "асани" са позиции, в която се чувстваме  удобно. Истината е, че в началото не се чустваме удобно, дори напротив, има доза дискомфорт и напрежение, но с времето и практиката мискули, стави и сухожилия стават по-гъвкави и подвижни. Техниката на заемане е по-прецизна и идва момент, в който позата става удобна. Моите лични наблюдения показват, че хората, които спират заемането на позата в момента на поява на дискомфорт напредват много по- бавно по отношение на асаните.

Много от асаните се наричат с имената на животни или са получени от формите на тези животни; характерни движения, които извършват или свойства на характера им.

Йога подпомага поддържане и възстановяване на равновесието на тялото и ума, така че доброто здраве може да бъде една реално постижима цел.

Ясно е, че асаните въздействат на различни нива. В чисто физически план асаните въздействат на всички органи и системи. Заслужава си да се отбележи че лимфата (наричана канализацията на организма) ползва сърцето само за едната посока на своето движение, в другата посока тя се движи благодарение на мускулите (мускулните движения действат като помпа). В своето ежедневие човек има много еднотипни движения, особено хората, които работят пред компютър. Общо казано, съвременият човек е много обездвижен. Това води след себе си податливост към инфекции и по продължително задържане на токсините в тъканите. Всичко това се преодолява с изпълнението на специфичен комплекс от асани.

Най-важната функция на йога асаните е стимулацията на жлезите с вътрешна секреция. Много от съвремените заболявания - като паркинсонова болест, мултиплена склероза и др. се свързват с дегенеративни процеси в хипофиза, епифиза и другите жлези с вътрешна секреция.

Ще ви разкажа нещо, което съм го чувал от професор Гайдарски - един от най-известните коремно хирурзи. Той разказа, че на упражнение ,по време на операция ,той притиска панкреаса на пациент между пръстите си за много кратко време и резултатът бил до 100 пъти увеличена секреция на жлезата, който ефект постепено затихвал и за около 2 часа  жлезата се върнала в нормално състояние. С това исках да покажа как механичното въздействие влияе върху работата на жлезите. Знаем, че хипофизата е диригента на всички жлези, а оттам и на цялото тяло така, че въздействайки върху нея ,ние повлияваме всички процеси в тялото. Това е само видимата страна на действие на асаните, но има и по-фини влияния : стимулация на чакри, нади и т.н., но това не е предмет на това изложение.

 

Има хиляди асани,  в списъка по-долу се класифичират на общи и основни асани. Един учител може да ви научи определени асани в зависимост от вашите нужди. Не всички асани са предвидени за всички. Всеки един от нас има различни нужди и ограничения, така че поза подходяща за един, може да е крайно неподходяща за друг.

Когато правите йога упражнения, трябва да сте наясно с вашата гъвкавост и двигателни възможности (сила, издръжливост).

За да изпълнявате асаните и да получите най-доброто от тях, има някои предпазни мерки и забрани, които трябва да знаете преди да започнете.

Допълнителна информация