Сутранети

Сутранети

 

Сутранети или очистването на ностните канали (назално почиставне) с връв. Напрактика почистването става с уритарен катерър като колкото по-малък номер се използва толкова е по-лесно и безпроблемно изпълнението.

Същност на процедурата - сутранети е прекарването на връв (катетър) през ностния отвор и изкарването му през устата. След което се правят фрикции.

Ползи - същите като при Джала нети само, че тук са по-усилени. Има възможност за постепено разширяване на назалните проходи и от там на намаляването на съпротивлението при дишане. От 35 до 40% от съпротивлението при дишане се дължи на назалните канали. Ако има сраствания или наслагвания дишането е затруднено и от там и общата виталност на организма намалена.

Техника на изпълнение - добре е когато човек го прави за пръв път да има опитен инструктор или човек с опит в практикуването на Шаткарми. Тук описвам подробно процедурата, но с уговорката, че е най добре техниката да бъде усвоена с учител. Взема се уритарен катетър с размер 10 или 12 когато е за начинаещи. Намазва се върха на катетъра с краве масло. Повдига се главата нагоре и започваме да пъхаме заоблената част на катетъра от към долния край на ноздрата. Ако е необходимо леко се завърта, за да се преодолеят "препядствия" в ностните кухини. Може  да стигнете донякъде, след това да извадите катетъра и отново да намажете с масло да си починете малко и след това да продължите с опитите. Нормално е ако се получава кихане - то е защото ностната лигавица не е свикнала с контакта с катетъра и реагира. Въвеждате катетъра до момента в който не се закашляте, когато това стане спрете въвеждането. Кашлянето е сигнал че края на катетъра е докоснал задната част на езика. Тук е най добре човек да спре за този ден. Моята препоръка е сутранети да се усвои в 3-5 дни, по причина на факта че фаренгиалния рефлекс е нещо което се тренира. В началото дори и малко дразнене на задния край на езика води до позив за повръщане, но след няколко дни непрекъсната практика ще установите че тялото ви реагира много по-спокойно на този вид дразнене. Идеята е след като сме въвели катетъра до гърлото да бръкнем с два пръста - показалец и среден пръст и да захванем между тях катетъра и да го издърпаме докато излезе през устата. След това е хубаво ако сложим малко топла вода в устата за да може като правим фрикциите да няма сухота и от там и дискомфорт. Правят се от 10 до 30 фрикции и след това се сменя ноздрата. Има изпълнение със едновремено прекарване на катетри в двете ноздри, но за начинаещи не е препоръчително. Ако се появи малко кръв не се притеснявайте когато лигавицата се закали това ще отмине.

Допълнителна информация