ПАВАНМУКТАСАНИТЕ

Паванмуктасаните са подготвителни и много важни практики. Те осигуряват правилното и безпрепятствено протичане на прана (жизнена енергия) в тялото и ума, увеличават и балансират потока й.
Могат да бъдат наречени още асани за пранична циркулация. Благодарение на тях праната, протичаща в тялото, се активизира и хармонизира. Това е много важно условие за увеличаване на ефекта от всяка йога практика.
Праната се движи в тялото по енергийни канали, наречени нади. Местата, в които най-лесно може да бъде спрян потокът от тази енергия, са ставите. Отслабеният енергиен поток на тези места може да предизвика ревматични болки и да доведе до недостиг на енергия в цялото тяло, което е основна причина за много телесни разстройства.
Чрез тези прости, но много мощни упражнения се овобождават всякакви блокажи в тялото, пречещи на свободното циркулиране на прана.
 
По дланите на ръцете ни и по стъпалата са разположени множество точки, които пряко кореспондират с вътрешите ни органи.
Това широко е застъпено и е основа на китайската медицина, акупунктурата, моксотерапията и редица други алтернативни форми на лечение и поддържане на добро здраве. Върховете на пръстите ни са крайни (или начални?) точки на енергийни канали, които преминават през органите ни и през тях съответната енергия навлиза или излиза от тялото ни (например през палците на ръцете минава меридиана на белия дроб, през показалците - на дебелото черво и т.н.). Често болестите на вътрешните органи се отразяват в съответните точки или меридиани, както и в ставите на китките, глезените, коленете и лактите, още преди да сме усетили болестта в самия орган. (Западната медицина също разглежда ставите като едно от най-уязвимите части на тялото. Телесните флуиди имат склонността да се натрупват и застоявот в областта на ставите, което  постепенно води до отслабване и износване на цялото тяло. Това състояние може да доведе до ревматизъм или невралгия, обичайни заболявания за съвременната епоха.)
Паванмуктасаните пряко стимулират тези точки - върховете на пръстите като входа и изхода на енергия към основните ни органи, ставите като основните места на блокажи за тази енергия.
То не отнема повече от 10-15 минути, а ще ви поддържа здрави и в добро настроение.
Серията паванмуктасани е първата практическа серия, преподавана в хата йога и е от съществено значение, за да се положи здрава основа в практиката на йога.
Не бива да се отнасяме към нея с пренебрежение, само защото практиките са прости и леки.
Това са групи от асани, които премахват всякакви блокажи, възпрепятстващи свободния поток на енергията в тялото и ума.
Понякога поради неправилна поза, смущение във функциите на тялото, психологически или емоционални проблеми, или неуравновесен начин на живот, енергията бива блокирана. Това първоначално води до скованост, напрежение в мускулите, лошо кръвооснабдяване и до някои незначителни функционални смущения. Ако обаче тези неща станат хронични, някои от крайниците, ставите или физическите органи могат да започнат да функционират неправилно, да отслабнат или да заболеят.
Редовното практикуване на паванмуктасана премахва съществуващите пречки по пътя на енергията в тялото и не позволява създаването на нови. По този начин тези практики спомагат за поддържане на добро здраве и регулират и стабилизират потока на енергията из цялото тяло.
Паванмуктасана дава възможност да разберем значението на асаните, като ни позволяват да осъзнаем движенията на тялото и фините влияния, които те имат върху различните нива на нашето съществуване. Тя е много полезна като подготвителни упражнения, тъй като въздейства върху всички основни стави и релаксира мускулите. Тази серия може да се практикува от всеки - начинаещ или напреднал, млад или възрастен, при боледуване или възстановяване от болест.
Тази група асани раздвижва ставите. Тя е отлично средство за хората, стадащи от ревматизъм, артрит, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и др. проблеми, при наличието на които не се препоръчват усилени физически упражнения.
Практиките са особено полезни за премахване на препятствията в енергийните канали в ставите и в крайниците, въздействат върху праничното и менталното тяло.

Допълнителна информация