История на Юмейхо | Емил Йончев V-ти дан | 0885509184

Основател Юмейхо терапията е  Масаюки Отсуки, по-известен с псевдонима Сайонджи (SAYONZHI). Масаюки е роден на 18 ноември 1943 г. в Токио - Япония.
По настояване на своя баща се записва в Университета на Министерството на търговията, "Мейджи" в Токио. Като студент, той започва изучаване на китайски език и калиграфия и това го вълнува повече от принципите и правилата за търговия.
За три години той е бил инструктор по китайската калиграфия. Той често посещава Китай да подобри техниката си. Там изучава калиграфията на древните книги и се запознава  текстове по традиционната китайска медицина. Теоретичните принципи, философия, и особено мануалните терапевтични процедури, представени в тези текстове го очароват, и  Сайонджи решиха да ги изучава.
През 1975 г. Сайонджи се среща с Шуичи Оно Хидеказу - известен майстор по Сиетей - Хо - терапевтична техника за лечение на човека, базирана на възстановяване на физиологичния баланс чрез мио-ставни корекции, акупресура и масаж). Майстор Шуичи Оно създава своята терапевтичната система, въз основа на задълбочено проучване на  метода Дзен Ти Фа, използвани в будистки манастири в Китай (включително известния манастир Шао Лин).
В продължение на 6 години Сайонджи изучава различните източни традиционни методи за рехабилитация и масаж, особено китайски и японски (TUI-Na, Chzheng T F-Ma, Шиацу, Sietay-Хо и др.).
През 1980 г., той отваря частен кабинет в Токио. През същата година той започва да учи есперанто, което му помага по-късно да пополяризира своя терапевтичен метод по света.
И така през през 1981 г., като венец на своите изследвания извършвани в Националния институт по шиацу, традициона медицина и источни терапии (Nihon - SHIATSU SENMON GAKKO ) той създава иновативна терапевтична система, първоначално наречена "Божествен  (или Манастир) масаж" и след това "Юмейхо терапия".
През 1982 г. той основава, заедно с група от съмишленици създават организация, наречена "AKAHIGE" - фондация, на която той е президент до 2005 г. . Целта на този фондация е да пополяризира Юмейхо терапията по света.
През 1983 г. той е лицензирана като Майстор по точков и шиацу масаж. 
През 1987 г. той основава "Международен институт по приложна и превантивна медицина"  в Токио, като остава неен  директор  до смъртта си през 2005 г..
През 1989 г. започва да демонстрира своята Юмейхо терапия в различни страни по света. Тези посещения се организират в групи и организации, работещи предимно с  есперанто. В Русия, един на есперантистите и ппоследователи на Сайонджи е Владислав Щебенков инструктор терапевт Юмейхо 5 ниво.
През 1990 г., Майстор Сайонджи е поканен да преподава Юмейхо терапия в Централната болница на военната авиация в Москва - Русия. Така започва едно сътрудничество, което ще продължи над 10 години. С течение на времето, в сътрудничество с институцията провели многобройни изследвания и тестове Юмейхо терапия и се оказла с  голяма терапевтични и профилактични ефикасност.
През 1992 г. той е поканен като "високо квалифициран учител" по традиционната медицина и фармакология в университета в град Яоцзуо -  провинция Хунан - Китай.
През 1994 г., Институтът по медицина на руското министерство на здравеопазването му присъжда почетна докторска титла - доктор по народна медецина.
През 1995 г., годината, Международната академия на науките в Сан Марино му дава титлата "Доктор по традиционната медицина".
Между 1990 и 1995 г., той често е в Москва, в Изследователския център на Централната военна болница на ВВС, където успява да обучи повече от 130 военни медици на Юмейхо терапия. Прилагайки  терапията главно на пилоти и астронавти с цел  профилактика на професионалните заболявания (типични за тях), както и за тяхното лечение в ранните стадии.
Между 1989 г. и 2004 г., той посещава повече от 40 страни, с цел пополяризиране на Юмейхо терапия и обучение на специалисти извън Япония.
До 2004 Юмейхо терапията е широко разпространен в 73 страни, в много от които в медицински и образователни центрове.
През 1993 г. той прави първото си посещение в Румъния (Тимишоара), по повод на публикуването на книгата "Чудото на ХХ век".
За съжаление на 28 февруари 2005 г. д-р Масаюки Сайонджи, основател Юмейхо терапия и директор на Международния институт по превантивна медицина в Токио, загива при инцидент.

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на миналия век шестнадесетгодишният японски младеж Оно Хидеказу заминава за Китай, за да изучава китайското бойно изкуство Чуан Фа (Кемпо). По онова време лечебното изкуство "Дзен ти фа" се преподавало наравно с бойните практики и така младият Оно го изучил и практикувал в Китай чак до края на Втората световна война. След войната Хидеказу се завръща у дома в Япония и учи различни местни лечебни практики и масажни терапии, с които създава нова комбинирана дисциплина, която с времето се доказва като успешна.

Роден в Токио през 1943 г. Масаюки Сайонджи работи като преподавател по китайски език и калиграфия, когато се запознава с Оно Хидеказу. Той посвещава цялата си младост на изучаването на лечебните подходи, които му предава Оно и ги систематизира в своя система от сто похвата, наречена "Хълбочно-наместваща Юмейхо терапия". До края на живота си през 2003 г. Сайонджи практикува метода в основания от него в Токио Международен институт по превантивна медицина. Днес изкуството на профилактичната терапия Юмейхо е световно разпространено. У нас то е достъпно за жителите на по-големите градове в България, където масажите се практикуват в Юмейхо студиа.

Допълнителна информация