7-те тайни за успешна практика

7-те тайни за успешна практика от известен учител

 

Преподавател по Йога и известен лектор на 9та конференция по Йога от Joga Journal- Бриони Смит, споделя тайните -  как да направите вашата йога практика наистина ефективна. Нищо сложно, но e много важно.
1. Не бързайте. 
Никога не бързайте да постигнете резултати в йога практиката си, дайте време на ума и тялото си да се адаптират към новата практика. Не пропускайте да посетите уводни класове за начинаещи, ако  първo започвате или сте решили да промените стила си.
 
2. Слушайте повече и гледайте по-малко. 
 Да, по-малко се оглеждайте в часовете по йога. Особено ако сте начинаещ. Нивото на практикуващите, анатомичните характеристики на всеки са много различни, не е нужно да се фокусирате върху тези, които практикуват на съседната постелка до вас. Вместо това обърнете пълно внимание на инструкциите на инструктора.
 
3. Следвайте дъха си. 
Много важно правило: движението трябва да следва дишането. Дишането свързва ума и тялото - това е предпоставка за успешна практика на Хатха Йога.
 
4. Силна болка не е желателна.
Не проявявайте търпимост и стоицизъм ако има силна болка. Излезте от позата и разберете защо се наранявате. Дори обичайните основни асани са анатомично по-трудни, отколкото се смята. Във всяко училище по йога учителят трябва да обясни подробно как правилно да прави Гледащо надолу куче, Планк и Чатуранга. Основните асани са основата, без тяхното правилно усвояване няма да е възможно да се изгради по-нататъшна практика. И точно в основните асани не трябва да ви боли. Никога.
 
5. Работете върху балансите си. 
Всички ние нямаме баланс нито на тялото, нито на ума. Достатъчно е да влезете в някаква балансираща поза - повече или по-малко трудна - за да се убедите в това. Осъзнахте ли, че позицията на тялото ви е нестабилна? Отлично. Работете за своя баланс. Умът първо ще се съпротивлява и след това ще свикне и ще се успокои.
 
6. Не осъждайте себе си или другите. 
Вие не сте по-лоши от другите - винаги помнете това. Но вие не сте по-добри от съседите си в йога залата. Вие сте вие, те са те, с всички характеристики, съвършенства и несъвършенства. Не сравнявайте и не съдете, в противен случай йога ще се превърне в странно състезание.
 
7. Не пропускайте Шавасана. 

Златното правило на Хатха Йога е винаги да завършвате практиката с релаксация и да обръщате внимание на анализа на чувствата и усещанията в тялото след тренировка. По този начин ще спестите енергията, натрупана по време на сесията и ще се научите да наблюдавате себе си. И тук започва истинската магия на йога.

Превод Анастасия Геновска

Допълнителна информация