Особенности и етапност на Йога практика

 

Особенности и етапност на Йога Практика

 Физическото и енергийното тела са основният инструмент, с който се работи в Хатха Йога. С помощта на тялото и неговото постепенно укрепване, разтягане, отваряне и отпускане, практикуващият се учи да задържа вниманието си върху него, без да се разсейва. Трябва да се има впредвид, че в зависимос от нивито на физическата подготовка на пракуващият, вниманието винаги ще бъде насочено повече към определени телесни аспекти, като към укрепването на мускулите, разтягането или работата върху балнса, например и това е абсолютно нормално, особенно за начинаещите.

 Как да разберем, до къде сме стигнали или на кое ниво в практиката се намираме? Според степента на напредване в Йога практика, обикновенно се отчертават следните нива:

 

  1. Първо ниво - Опознавателната част. Включва запознаването с основните асани, положение на тялото в тях, привикването към тях и към положението на тялото в тях, и към тяхната последователност. (Отнема от 2-3 седмици - минимум
  2. Работа с тялото: Практика повече насочена на укрепването и на активация мускулите в тялото, също така има повече прочистващ ефект, като практикуващият се поти, дори и при минимални усилия. В този период на практиката практикуващият също свиква на правилното дишане в позите, и това дава още по-силен прочистващ ефект. Тук най-често се случват промените във физическото тяло, които се забелижими: отслабването, промени в мускулната структура и трансформация в скелета ( изравняване на гръбначния стълб, увеличаването на неговата подвижност, като и промени в ставите и тяхното укрепване. Подобрява се хормоналния баланс- един от най-важните фактори и дори намаляване или влизане в пълна ремисия на хроническите заболявания)- Този период отнема от 3 месяца- до 1,5 години, в зависимост от персоналните характеристики и начина на живот на практикуващия.

  3. Работа със ума. В този период, практикуващият се учи да задържа вниманието си въху тялото- усещанета в него (болка, дискомфорт, приятни усещания в различните части на тялото) по време на практика без да се рассейва или да се въвлича в мисловни каскади. Тук периодът е много индивидуален и зависи от способността към концентрация на практикуващия. По времето на практика се осеща „борба” с ума и постоянно усилие да го върнеш към практика. Може да отнеме от 6месяца до 5 години в условието на регулярна практика ( 2-3 пъти в седемицата или повече)

  4. Релаксация. На този етап, се предполага че тялото на практикуващият е достатъчно укрепнало и няма много скованост при практика на асаните. Практикущият се учи да се отпуска във асаните, дори и от стоежа и във асаните исискващи напряжение, като се отпускат задействани и незадействаните мускули. Критерий- до 70% задействани и незадействани мускули в тялото трябва да бъдат отпуснати. (от 2-5години)

  5. Работа със енергия в тялото. Практикуващият осеща вибрации във тялото, свободно мести внимянието си от физическото тяло, към дишането, насочва към потока на енергия в тялото по време на практиката. Тук най-често се появяват спотанни задържания на дишането по времето на практика. Концентрация на вниманието върху енергийните канали, чакри и усещането на тяхната работа. Практикуващият преминава към спонтанна практика, според телесната необходимост намалява брой на асаните до най-необходимите и най- подходящите за тялото в този момент, исползва бандхи, мудри. (Отнема обикновено по-дълго време – повече от 5 години)

  6. Раджа Йога и мантра Йога. Самадхи. Като последното може да се случи по всяко време момент.

 За да бъде ефективна една практиката ,от самото начало, и за да има бърз прогрес в нея, препоръчително е да се практикува 2-3 пъти седмично, според начина на живота на самият практикуващият и неговата физическата кондиция. Една пълноценна Йога практика по продьлжителност трябва да отнема 1-1,5 часа. Като ще включва загрявка, раздвижване на ставите, асаните от стоежа, виняса ( Суръа Намаскар, Чандра Намаскар), асани от седеж, усуквания, растягане и обърнати асани. В зависимост от времето на практикуване има:

 

-Сутршната практика: Насочена към зареждането на тялото. Тук самата практика ще бъде по-различна от вечерната, тъй като е насочена повече към събуждането и зареждането на тялото за активна сутрин: съдържа повече динамични комплекси - Суря Намаскар, силовите асани, динамични пранаями от стоеж и по-малко техники на релаксация. Имайки впредвид, че сутринта тялото е по-сковано, разтягащи асани трябва да бъдат минимално количество.

 -Дневна практика: Дневна практика перфектно подхожда за научаването на нови неща в Йога, като научаване на нови пози, комплекси, работа с вестибуларният апарат (Врикшасана, Гарудасана, Воин 1, Воин 2)

 - Вечерня практика: Насочена към успокояването на енергиите в тялото за добър сън и към трансфомирането на тези енергии, които сме събрали през деня, в следствие на взаимодействието с околните хора. Вечернята практика е отлична, за да се завърнем към себе си преди съня. Препоръчват се повече асани за релаксация и отпускане ( баласана, ваджрасана, сукхасана, макарасана, марджариасана, обърнати пози). Вечер, тялото е по-загрято и е по-гъвкаво, затова, вечерните практики идеално подхождат за разтягането. Медитативни Техники като Шавасана и Йога Нидра, перфектно подхождат за завършване за вечерната Йога практика.

 Разбира се, че това са критерии, които не винаги могат да се спазват, при условие, че Йога се практикува само по едно и също време на денят. Ако практика е само в определени часове, и няма жъзможност да се редуват сутрешните дневни и вечерни практики, необходимо е да се включват по-малко от всичките техники ( Вечерна Йога със динамичен комплекс Суръя Намаскар за загряване в началото на практика се препоръчва повече при групови класове).

Автор: Анастасия Геновска

Допълнителна информация